top of page

les figures

Els gegants

​

Els gegants de la ciutat de Sant Feliu de Guíxols foren estrenats el 16 de juny de 1954, durant la vigília de Corpus Christi.

​

Foren construits a partir d'uns motlles seriats de la mítica botiga barcelonina El Ingenio, i abillats amb uns elegants i detallats vestits, confeccionats per la senyora Cristina Oliu, veïna de la ciutat. Les figures foren sufragades per una subscripció popular, aprovada per unanimitat al ple de l'Ajuntament.

​

En els seus inicis, les figures sortien únicament en dues ocasions l'any: per Corpus, i a la Passada de Festa Major, el 31 de juliol.

​

L'any 1984 estrenen nous vestits, i dos anys després són batejats amb els seus noms. Al gegant li posaren Feliu, i a la geganta, Àngela, en honor als patrons de la ciutat.

​

Al llarg del 1995 són restaurats íntegrament pel David Ventura i la Neus Hosta del taller Ventura&Hosta de Navata, i dos anys després estrenen nous vestits, que són els que duen actualment.

​

La geganta du sempre poms de flors naturals en les seves sortides, i per Festa Major, porta un elegant mocador cedit per l'Associació de Puntaires de Sant Feliu.

​

El 29 de juliol de 2018 van presentar-se en societat els nous gegants de Sant Feliu de Guíxols, per tal de preservar les figures originals de 1954.

​

Els nous gegants, apadrinats pels gegants de Calonge i els de Caldes de Malavella, duen els mateixos noms que els seus predecessors, i van ser batejats l'1 d'agost d'aquell mateix any a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels, durant l'ofici de Festa Major.

​

Les seves rèpliques van anar a càrrec de David Ventura i Neus Hosta, del taller 'Ventura&Hosta' de Navata.

Els gegants originals de Sant Feliu de Guíxols (1954).

Els nostres gegantsRafael Figueras
DSC_0543.JPG

El gegantó Ganxonet, realitzat a partir d'un capgròs (2002).

IMG-7344.jpg

Els quatre cavallets, acompanyats de l'Home dels Coixins

Els gegantons

​

El gegantó Ganxonet neix d’un antic capgròs restaurat l’any 2002 i és el més trapella de tota la colla, ja que ruixa a tothom amb aigua que surt de la seva boca. Mesura 215 centímetres i pesa uns 20 quilos.

​

El gegantó Mussolet neix també a partir d'un capgròs, per Festa Major del 2013. L'any 2020 fou remodelat pel solsoní Pau Reig.

 

L'any 2017 s'estrenen dos gegantons més, el Mussol Garbí i en Serrallonga. El mussol va ser construït pels alumnes i professors de 3r d'ESO de l'Institut. En Serrallonga va construir-se a partir d'un capgròs. Tots dos van ser presentats el 31 de juliol, per Festa Major.

​

​

Els quatre cavallets

​

Després de molts anys sense sortir, es recuperen l'any 1998. Actualment surten pels volts de Sant Sebastià i cada 31 de juliol, dia d’inici de la Festa Major. El ball que realitzen està adaptat a una partitura històrica recollida al Costumari Català de Joan Amades. Els seus noms són Carbó, Núvol, Xocolata i Vainilla. Els acompanya l'Home dels Coixins, un curiós personatge farcit de coixins i amb una gatosa a les mans, amb la qual punxa als espectadors de la dansa.

 

 

Els capgrossos

​

La comparsa de capgrossos de la ciutat està formada per diverses peces adquirides al llarg dels anys al taller El Ingenio de Barcelona, a excepció dels tres veïns de Sant Feliu, que foren obra de David Ventura. Els capgrossos són el Cuiner, Cubanita, Gepeto, Conde, Barbacoa, La Neus, Putarrot, Kuntakinte, Moha, Juanals, Xato, i els dos animals Romeu i Julieta. 

bottom of page